“Picking up the pieces”

For English click here.

President Obama is herkozen!

Veel muziek artiesten zoals Bon Jovi, Lady Gaga en Jay-Z hebben Obama gesteund tijdens zijn campagne. Zo heeft Bruce Springsteen  tijdens zijn laatste rally in Wisconsin nog opgetreden, zelf Sir Paul heeft aan de andere kant van de wereld samen met zijn band een video geupload om zijn steun te tonen .

Deze muzikanten hebben een grote achterban, maar in hoeverre heeft dat invloed gehad op verkiezingen?

Als een beroemdheid heb je de mogelijk om de wereld een klein beetje te verbeteren. Sommige artiesten zoals Bono (filantroop) en Sting (milieu activist) doen dat dan ook. Zij laten op hun eigen manier duidelijk zien en horen wat er volgens hen verbeterd zou kunnen worden.De functie van een muzikant is langzamerhand verschoven naar een soort rolmodel als wereldverbeteraar. Maar is het realistisch om je politieke voorkeur te baseren op die van een beroemdheid? Zouden muzikanten zich wel moeten bemoeien met politiek, of is het beter als ze het bij  musiciëren houden?

Op 29 november 1984, bracht Band Aid hun nummer Do they know it’s christmas? uit. Geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. De muzikanten die aan deze plaat hebben meegewerkt, hebben hiermee geld ingezameld voor hongersnood in Ethiopië. Er waren 44 artiesten uit de Verenigd Koninkrijk die hun bijdrage hebben geleverd aan het originele nummer. Na 1984 is het nummer nog twee keer opgenomen. Band Aid II in 1989 en in 2004 door Band Aid 20.

Niet lang nadat de single uit werd gebracht vond de eerste Live Aid plaats. In 1985 hebben verschillende muzikanten zich verzameld voor een liefdadigheidsconcert voor hetzelfde goede doel. Na Live Aid kwamen er andere verwante concerten zoals: Farm Aid, Sport Aid en Live 8.

Band Aid was en is nog steeds een project met voornamelijk muzikanten uit het Verenigd Koninkrijg.
Het duurde niet lang voordat Amerikaanse hun eigen project, genaamd USA for Africa zouden op zetten.

Op 7 maart 1985 kwam “We Are the World” uit. Een nummer geschreven door Michael Jackson en Lionell Ritchie. was released. Het origineel is van de supergroep USA for Africa. Toch hebben niet alleen Amerikaanse muzikanten hieraan meegewerkt. Acteur van Canadese bodem Dan Aykroyd en initiatiefnemer van Band Aid Bob Geldof hebben beiden meegezongen in het “koor” tijdens de chorus.

Heavy metal zanger Ronnie James Dio wist dat nog niemand in zijn genre meegewerkt had aan een liefdadigheidsproject van dit kaliber. Eerst was hij nog niet helemaal overtuigd om het voortouw te nemen, maar na een tijdje realiseerde hij zich hoe egoïstisch het is om een conflict als deze te negeren. “Het is een probleem van alle tijden, en mensen moeten daarvan op de hoogte zijn.”

“Het heeft in ieder geval mijn ogen en mijn hart geopend”, aldus wijlen Dio tijdens een interview over zijn project. Het duurde een jaar om het album af te krijgen en niet alleen Amerikaanse maar ook Britste en Duitse artiesten hebben hun bijdrage geleverd.Het nummer “Stars” is uitgebracht op 1 januari 1986 (het nummer zelf werd opgenemen op 20 en 21 mei 1985).

Veel fans steunen hun held, maar in hoeverre heeft dat effect op hun politieke keuze? Als het op het onderwerp “het leven” neerkomt, is het dan belangrijk om op 1 lijn te zitten met je favoriete artiest?

Artiesten die Obama steunen

Wiki met artiesten die Obama steunen

Wiki  met artiesten die Romney steunen

Interview met Ronnie James Dio en andere heavy metal Metal artiesten over Hear n’ Aid, part 1 & part 2

Advertenties

3 gedachten over ““Picking up the pieces”

  1. Pingback: “Picking up the pieces” | Music is the new religion

  2. En nu? Wat is er met Ethiopië gebeurd…? Waar zijn de goede doelen/bands nu allemaal gebleven? In de jaren tachtig en begin jaren negentig waren deze bands en hun enorme steun goed voor miljarden aan voedsel en andere hulp. Het lijkt wel alsof het allemaal voor niks is geweest. In die tijdsgeest kon het allemaal wel, nu is the new religion vooral (te downloaden) free publicity omdat ze hun politieke voorkeur uitspreken.

    • Tja, helemaal mee eens. Er zijn nog wel artiesten die vooral individueel te werk gaan en zich inzetten voor bepaalde projecten. “Do they know it’s Christmas” wordt ook om de zoveel jaar opnieuw uitgebracht, maar op grote schaal zoals projecten die ik hierboven noem, hoor je inderdaad niet veel meer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s