“Being crazy in paradise is easy”

John McCullum, Eric Harris, Dylan Klebold, James Vance, Ray Belknap en Eric A.

Deze jongens hadden een paar dingen gemeen, namelijk: het waren tieners, ze waren muziekliefhebbers en dan voornamelijk fans van het genre rock/metal.
Er is een reden waarom ik in de verleden tijd praat. Er is namelijk nog een ding dat deze fans voor altijd met elkaar zal verbinden: alle zes hebben zelfmoord gepleegd.

Volgens de ouders lopen de schuldigen nog vrij rond, want dat zijn: Ozzy Osbourne, Judas Priest, Marilyn Manson, KMFDM en andere artiesten van dit genre.

Deze artiesten zouden subliminal messages in hun liederen stoppen en daarmee hun fans aanzetten tot geweld, wat uiteindelijk zou hebben geleid tot massamoord en zelfmoord. Subliminale boodschappen zijn onbewuste signalen die via een bepaald medium worden overgedragen. Hier hebben wij dagelijks mee te maken, vaak in de vorm van reclame.

Dit is een fragment van het nummer Suicide Solution. Oordeel zelf maar eerst wat er gezegd wordt.

De aanklagers horen “Get the gun out, shoot, shoot shoot”. Dat zou uiteindelijk John McCullum hebben aangezet om zichzelf neer te schieten. Ikzelf heb het nummer meer dan 300 keer in mijn leven geluisterd, maar hoorde deze subliminale boodschap pas toen ik erover had gelezen en me erin ging verdiepen. Nu je weet wat je kan horen, ga je er ook meer opletten. Heb ik de boodschap dan verkeerd begrepen? Klik hier voor het hele nummer.

Gisternacht kwam ik tijdens het researchen van iets, ik weet niet eens meer wat, de documentaire Dream Deceivers The Story Behind James Vance vs. Judas Priest tegen. Ik ben zelf best wel een Priest fan, maar had deze documentaire nog nooit gezien.

Links vind je een krantenartikel van de New York Times over deze zaak. Klik op de foto voor een vergroting, let vooral ook op de laatste alinea…Over simpel denken gesproken.

Volgens de aanklagers zou het nummer Better By You Better By Me negatieve boodschappen hebben, en een specifiek stuk zou uiteindelijk de aanleiding zijn geweest voor de zelfmoordpoging van Vance en Belknap. Ik vond een goede opname van dit stuk in de documentaire. Je hoort eerst het origineel, dan de zanger Rob Halford die het live in de rechtszaal zingt. Op het einde hoor je het nog een keer in stukken gehakt en vertraagd. Zo haalden de geluidstechnici de verborgen boodschap eruit, vind jij hem ook?

In de documentaire van Dream Deceivers geeft lead singer Rob Halford als commentaar dat als ze onderliggende boodschappen in hun muziek willen stoppen, fans “vermoorden” niet erg productief zou zijn. Ze zouden dan liever het commando: “koop meer van onze albums” willen gebruiken.
Klik hier voor het hele nummer Better By You, Better By Me.

“Can you see the prisoners in my eyes?”

De fans die zichzelf van het leven hebben beroofd, hadden een geschiedenis van  alcohol, mishandeling, drugs, pesten en depressie. Een opeenhoping van ellende. Ze waren fan van muziek die niet over verliefdheid of koetjes en kalfjes ging, ze kozen voor muziek die meer bij hen paste. De zelfmoordpoging in 1985 van de toen 20-jarige James Vance was in eerste instantie mislukt. Hij overleed aan zijn medicijngebruik in 1988. Ik heb nog steeds geen materiaal gevonden van zijn drie laatste jaren waarin hij letterlijk vertelt dat de muziek hem en zijn beste vriend Ray Belknap (zijn zelfmoordpoging was helaas wel succesvol) heeft aangezet tot de daden. Marilyn Manson vertelt in zijn interview in Bowling for Columbine over wat hij zou doen als hij deze kinderen (gericht op Eric Harris, Dylan Klebold) nog zou kunnen spreken:

In mijn optiek is het de bedoeling dat je je beter moet voelen door muziek, wat voor muziek het ook is, gesproken of instrumentaal, en voor de meeste muziekluisteraars werkt muziek gelukkig ook zo.

Natuurlijk zijn er bepaalde nummers met trieste teksten, of “donkere” tonen, maar het zou je een bevrijdend gevoel moeten geven.

Een voorbeeld van mijzelf: als ik niet happy ben of lekker in mijn vel zit luister ik sombere muziek, in tegenstelling tot juist iets heel vrolijks op te zetten. Zo laat ik mijn verdriet, of woede er op een gezonde manier uit, in plaats van het op te kroppen. Dit leidt uiteindelijk tot opluchting.

Tot nu toe is geen van genoemde artiesten in dit artikel schuldig bevonden op een van deze gronden. Was dit wel het geval geweest, had dat het einde van de muziek vrijheid kunnen zijn. Geschiedenis herhaalt zich niet, maar de mensheid wel (klein beetje gestolen van Mark Twain). Misschien kunnen we met het advies van Manson dit soort gebeurtenissen in de toekomst voorkomen.

Tips

Voor meer over dit onderwerp of over deze jongens raadt ik het volgende aan:

Dream Deceivers The Story Behind James Vance vs. Judas Priest
Heftige documentaire uit 1992 van David van Taylor, met interviews van onder andere James Vance die zijn zelfmoordpoging had overleefd. Opvallend is dat hijzelf geen een keer een kwaad woord over de band Judas Priest zegt. Materiaal kan schokkende beelden bevatten (voorbeeld: in het begin zie je kort het levenloze lichaam van Ray Belknap op de plaats delict, en het verminkte gezicht van Vance kan ook schokkend zijn).

VH1 Rock Story, attorney Ken McKenna Subliminal Judas Priest Trial Interview
Dit interview vond plaats jaren na de rechtszaak zelf. De advocaat van de ouders van de overleden jongens, de rechter en zanger Rob Halford vertellen over de rechtszaak en de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

Bowling for Columbine
Een wel bekende documenataire uit 2002 van filmmaker Michael Moore. Rond 43:00 krijg je het stuk over Marilyn Manson.

Een blogger die het duidelijk NIET eens is met de uitspraak van de rechters van dit soort zaken. Deel 1 en deel 2.

Een artikel over het omgaan met nummers met het thema zelfmoord, zover dat bestaat, aldus de auteur.

Wil je meer weten over subliminale boodschappen, of ben je benieuwd in welke nummers deze ook zitten kan je op deze sites een kijkje nemen. Er zijn een paar sites die een lijst met beroemde artiesten en nummers hebben gemaakt waarin het voorkomt:

Een vrij korte lijst op Wikipedia over backmask messages (als je een bepaalt stuk achteruit afspeelt, krijg je een bepaalde tekst te horen).

Ultimate Listverse, Top 10 lists. Een blog met een top 10 opstelling van beroemde nummers waar dit in voorkomt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s