Bennies

Ben en zijn vrouw Astrid Franse runnen al decennialang een hele bijzondere winkel, Bennies Fifties.
De winkel begint steeds meer op een museum te lijken. Zo komen er regelmatig objecten binnen als: de drumstel van de Rolling Stones, en gesigneerde gitaren van onder andere Van Halen.

Over de jaren heen hebben ze hele bijzondere momenten meegemaakt, niet alleen met fans die even komen snuffelen maar ook met artiesten. Ze waren dit jaar eerder in het nieuws met een bijzondere vondst. Ver weg, onder een bureau stond nog een oude doos die zij in de jaren ’80 hadden aangeschaft. Hierin vonden ze misschien wel het meest wat ooit de winkel is binnengekomen.

Toen ze de doos open maakten beseften ze pas wat voor een schat er al die tijd voor hun neus had gelegen. Ze vonden talloze foto’s, negatieven, handtekeningen, brieven en zelfs een script van Marilyn Monroe.

Ben: “Vroeger gingen we naar Amerika, parkeerden onze bus voor een winkel, liepen naar binnen en dan kochten we voor een bepaald bedrag een halve winkel leeg. In die tijd laadde je snel een hele container vol. Zo nu en dan neem je ook dozen mee waar je niet precies weet wat er in zit, met de hoop dat er iets waardevols tussen zit. Toen we dit zagen dachten we nou gooi deze er ook maar bij want we besteedden een flink bedrag. Want voor het zelfde geld is het helemaal niet bijzonder. Dat was in dit geval wel zo. Naarmate de tijd erover heen ging verdween de doos tussen alle andere goederen.”

Niet meer zo makkelijk

“Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo makkelijk als toen. Alles heeft al een bepaalde waarde, en er zijn veel mensen die daarvan op de hoogte zijn. Dat maakt het ook moeilijker om daadwerkelijk iets op de kop te tikken, en zeker voor een “schijntje”.”

Beurzen en soortgelijke evenementen zijn dan ook niet meer een goede plek om naar toe te gaan als je opzoek bent naar iets wat nog niemand gezien heeft. Vaak hebben de fans en andere experts er dan al doorheen gespit. Je kant beter even een kijkje nemen op “opa’s zolder”.

“Soms krijgen we een telefoontje met de melding dat opa is overleden en de familie niet weet wat ze met zijn collectie LP’s moeten doen. Dan gaan wij langs en pikken het op. Voor de familie heeft het dan bijvoorbeeld geen waarde meer, maar opa heeft jarenlang gespaard en over de jaren heen kan iets verdrievoudigt zijn qua waarde. Zeker als er nog geen kenner door de collectie heen is gegaan, vindt je dan nog weleens originele en zeldzame uitgaven. Zo zat hier een album van the Beatles tussen, die achteraf €30.000 waar bleek te zijn!

We krijgen ook fans die klaar zijn met hun verzameling, en niet meer weten wat ze er mee moeten doen. Er kunnen verschillende omstandigheden meespelen natuurlijk, ziekte, geldnood. Dan worden we weleens gebeld of wij hun spullen willen overnemen, ja natuurlijk waarom niet, toch? Hahaha!”

Kijk dus goed in je verzameling voordat je het zomaar voor een schijntje de deur uit doet.

Dat ze veel waarde hechten aan hun verzamelingen is wel duidelijk.

“Voor het geld doen we het niet, we zien onze spullen meer als onze kinderen. De verzameling zullen we dan ook niet opsplitsen. We hopen dat het tentoongesteld kan worden of dat er een boek/film uit voort vloeit.” Aldus, Astrid Franse over de vondst van Monroe.

Ik laat mijn verzameling nog lekker even in waarde toenemen. Hij gaat in ieder geval voorlopig nog niet weg, maar zo zie je maar dat een hobby uit kan groeien tot een schatrijke investering!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s